Vertrouwenspersoon voor vrijwilligers
1 maart 2022
Ook als vrijwilliger kun je te maken krijgen met ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld in een organisatie. Je kunt hierover praten met je vrijwilligerscoördinator en soms bestaat de behoefte om met iemand anders te praten. Iemand die niet verbonden is aan de organisatie en waar je, op dat moment, meer vertrouwen bij voelt.
Gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam begrijpen de noodzaak van sociale veiligheid in het vrijwilligerswerkveld en stelden een externe vertrouwenspersoon aan speciaal voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Deze vertrouwenspersoon is er voor kwesties rondom ongewenste omgangsvormen op het vrijwilligerswerk. Als je als vrijwilliger te maken krijgt met ongewenst gedrag tijdens je vrijwilligerswerk, dan kun je een gesprek aangaan met de externe vertrouwenspersoon van KLiK Vrijwilligers. Deze vertrouwenspersoon helpt je verder in het zoeken naar een oplossing, een goede aanpak of een doorverwijzing.
‘Heb jij te maken met ongewenst gedrag? Blijf er niet mee zitten...’
Overal waar mensen met elkaar in contact zijn, kunnen spanningen voorkomen in de omgang. Denk aan ongewenste grapjes, uitsluiting of een niet prettig aanvoelende aanraking. De beleving van gewenste en ongewenste omgang is voor iedereen verschillend. Jijzelf bepaalt wanneer die grens is overschreden. Ook al ben je de enige die grensoverschrijdend gedrag ervaart of vraag je je af of het echt wel zo erg was, blijf er niet in je eentje mee rondlopen. Je kunt je anders heel alleen en ongemakkelijk gaan voelen.
Als vrijwilliger kun je terecht bij de vertrouwenspersoon wanneer je je onheus behandeld voelt, vermoedens hebt van discriminatie, te maken hebt met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, (seksuele) intimidatie of agressie. Ook als jouw situatie hier nu niet wordt genoemd en denk je toch dat een vertrouwenspersoon een rol kan spelen, neem vooral contact op. Voel je welkom.
Luisterend oor
Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor voor mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk, garandeert absolute vertrouwelijkheid en onderneemt alleen iets als je dat zelf wilt. Het kan enorm opluchten om niet alleen rond te lopen met spanningen of een naar gevoel.
Aarzel niet, en neem contact op met de vertrouwenspersoon Carin van de Hor. Op de webpagina www.klikvrijwilligers.nl/vertrouwenspersoon lees je wie ze is. De vertrouwenspersoon is er voor alle vrijwilligers. Je kunt altijd en direct contact opnemen ([email protected])