Informatie
Kennisbank
Informatie over het oprichten van een organisatie, communicatie met je (collega) vrijwilligers, jongeren aantrekken, evenementen organiseren, fondsenwerving, vrijwilligers werven, wet- en regelgeving, besturen, verzekeren of wat er ook allemaal komt kijken bij vrijwillige inzet, vind je in de KLiK kennisbank.
De kennisbank wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie die relevant is voor jou als vrijwilliger of voor jouw organisatie of initiatief. Ontbreekt er volgens jou iets in de kennisbank? Geef het dan aan ons door via de mail.
- Handboek Vrijwillige Inzet
Het handboek ‘Vrijwillige inzet’ geeft je handvatten, tips en nuttige informatie. Deze helpen je om de inzet van vrijwilligers voor organisaties zo soepel mogelijk te laten verlopen én volgens de huidige wet- en regelgeving. Of je nu werkt voor een wijkcentrum, zorginstelling of sportvereniging. Er komt best wat bij kijken als je fondsen wilt werven, een vrijwilligersbeleid wilt opzetten of duidelijk wilt communiceren om je doelen te bereiken. Het handboek geeft je antwoord op allerlei vragen rondom vrijwillige inzet.
Heb je hulp nodig of andere vragen over de tool? Neem contact met ons op.
- Wervingstool : voor een succesvolle wervingsactie
Stel je hebt een leuke activiteit bedacht en zoekt hiervoor vrijwilligers. Hoe bereik je dan de juiste mensen voor jouw activiteit? In deze tool nemen we je stap voor stap mee om een succesvolle wervingsactie op te zetten en leren we je een pakkende advertentie en vacature te schrijven die aansluit op je doelgroep. Iedere doelgroep is namelijk uniek en heeft zijn eigen manier van communiceren.
Heb je hulp nodig of andere vragen over de tool? Neem contact met ons op.
- MeerWaardeTool
Een tool die je helpt om de zichtbaarheid van je maatschappelijke waarde te vergroten.
Deze door KLiK en Movisie ontwikkelde tool helpt om de zichtbaarheid van je maatschappelijke waarde te vergroten. De uitkomsten kun je inzetten om de buitenwereld te laten zien hoe waardevol vrijwilligerswerk voor jouw organisatie is. Belangrijk in de werving van nieuwe vrijwilligers of bijvoorbeeld bij het aanvragen van financiering.
Met dit instrument dagen we je uit om:
- Het hogere doel van je organisatie (waarom zijn we hier?) concreet te krijgen
- Helder te maken hoe de organisatie het hogere doel bereikt (jullie meerwaarde);
- De activiteiten te beschrijven die de organisatie die de organisatie uitvoert om dit hogere doel te bereiken;
- Op effectievere wijze je organisatie te profileren
De meerwaardetool brengt met behulp van een 'routekaart' de maatschappelijke waarde van vrijwillige inzet (voor jouw organisatie) in beeld vanuit vier niveaus:
- De waarde voor de vrijwilliger zelf
- De waarde voor de ontvanger van het vrijwilligerswerk
- De waarde voor de organisatie
- De waarde voor de gemeenschap
Ga aan de slag met de tool en bepaal je meerwaarde. Heb je hulp nodig of heb je andere vragen over de tool? Neem dan contact met ons op.
- Ondek Je Talent spel
Het spel 'Ontdek je Talent' is een jongerentalentenspel dat o.a. gebruikt kan worden als voorbereiding op maatschappelijke stage of vrijwilligerswerk.
Uitgangspunt van het spel is het ontdekken van talenten én ontdekken hoe je deze talenten kan gebruiken bij vrijwilligerswerk of maatschappelijke stage.
Spelers bepalen eerst wat hun talenten en interesses zijn. Daarna kiezen ze activiteiten die ze zouden kunnen doen. Hun eigen talenten zijn hierbij richtinggevend. Afhankelijk van de beschikbare tijd en behoefte kan er zelf worden gekozen in welke vorm het spel wordt gespeeld. Het kan individueel, in groepjes of klassikaal.
Het spel is gratis te downloaden en te printen. Maar het is ook te leen bij KLiK Vrijwilligers. Neem hiervoor contact op via het contactformulier.
Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:
- 1 handleiding, 12 pagina's A4 (enkelzijdig of dubbelzijdig printen)
- 16 talentkaarten met activiteiten, A4 (enkelzijdig printen en dubbelvouwen naar A5)
- 4 talentformulieren op een A4 (enkelzijdig printen en uitknippen)
- 161 kaarten op 38 pagina's A4 (dubbelzijdig printen op dik papier.
Raadpleeg de handleiding voor verdere informatie over het zelf printen van het spel.
- VNG Vrijwilligersverzekering
Vrijwilligers doen belangrijk werk voor een ander zonder tegenprestatie te verlangen. Daarom is het belangrijk dat juist deze groep mensen goed verzekerd is. De gemeente Vlaardingen heeft daarom de VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. Daarmee zijn in 1 keer alle vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente verzekerd tegen de meest voorkomende schades.
De VNG Vrijwilligersverzekering verzekert binnen Europa vrijwilligers en mantelzorgers die werken in of vanuit Nederland. Maar ook maatschappelijke stages van scholieren en vrijwilligerswerk als gemeentelijke tegenprestatie.
Lees in de brochure meer over wat er onder de begrippen vrijwilliger, mantelzorger en maatschappelijke stagiair valt.
Zo meldt u schade:
- controleer of de schade te melden is bij een eigen verzekering of een verzekering van de organisatie.
- download het schadeformulier en vul dit duidelijk leesbaar in. Scan het formulier en mail het naar [email protected]. Of stuur het per post aan: Gemeente Vlaardingen, t.a.v. afdeling MO KLiK Vrijwilligers, Postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen.
- de gemeente meldt de schade bij Centraal Beheer.
- de schadebehandelaar van Centraal Beheer neemt de schademelding in behandeling.
schadeaangifteformulier-vng-vrijwilligerspolis
brochure-vng-vrijwilligersverzekering
Meer informatie over de voorwaarden van de vrijwilligersverzekering vindt u op deze informatiepagina van Centraal Beheer.
- In veilige handen - beleid tegen ongewenst gedrag en seksueel misbruik
Ongewenst gedrag komt ook voor in het vrijwilligerswerk. Het project 'In veilige handen' is een landelijk project om organisaties te ondersteunen bij het opstellen en invoeren van beleid om ongewenst gedrag en seksueel misbruik te voorkomen. Binnen het project is een breed scala aan materialen, methoden, voorbeelden en instrumenten ontwikkeld die vrijwilligersorganisaties kunnen inzetten.
Op de website www.inveiligehanden.nl zijn al deze instrumenten in een handig stappenplan gezet. Je kan hier zelfstandig mee aan de slag maar het is natuurlijk ook mogelijk om hierbij advies en ondersteuning te ontvangen van de consulenten van KLiK. Neem dan via het contactformulier contact op.
- Handleiding gebruik Organisatie Account KLiK
Een organisatie-account op KLiK Vrijwilligers.nl biedt verschillende mogelijkheden:
- Vacature plaatsen en eenvoudig beheren.
- Training plaatsen en beheren (op de vrijwilligersacademie).
- Vrijwilligers zoeken die hun profiel op de website hebben geplaatst, zodat organisaties hen kunnen benaderen
Lees in deze praktische handleiding hoe het organisatie-account werkt.
- Themapagina (Vrijwilligers)organisaties en corona
Op deze pagina hebben we (praktische) informatie voor je op een rij gezet die kan helpen een weg te vinden in het ‘nieuwe normaal’ van je organisatie of initiatief.
- Themapagina Veerkracht
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag.
Vlaardingen telt een groot aantal inwoners die gebaat zouden zijn bij het vergroten van hun veerkracht. Een nare scheiding, geldproblemen, verlies van een dierbare zijn voorbeelden van redenen waardoor mensen moeite hebben om hun leven weer op rails te krijgen en voor wie het vergroten van de veerkracht enorm waardevol zou kunnen zijn.
Wil je als organisatie een bijdrage leveren in het vergroten van de veerkracht in Vlaardingen? Lees dan verder. Op deze pagina delen we:
- Webinars die georganiseerd worden in het kader van de Week van de Veerkracht ( of de Nationale week van de Eenzaamheid);
- Ter inspiratie een aantal mooie projecten die bijdragen aan het vergroten/ versterken van veerkracht. ;
- Een overzicht van fondsen die projecten op het gebied van veerkracht financieel kunnen ondersteunen.
Mocht je behoefte hebben aan tips of advies over het opzetten van zo’n project, neem dan gerust contact op met KLiK Vrijwilligers Vlaardingen. Onze consulenten staan voor je klaar om je te helpen bij het op papier zetten van je idee en je te adviseren over de fondsenwerving.
Interessante webinars
Wil je meer weten over eenzaamheid bij jongeren en meedenken over de aanpak? Meld je dan aan voor het interactieve webinar Jong & Eenzaam op 7 oktober 2020 van 11.00 tot 12.30 uur. Deelname is gratis. In anderhalf uur tijd vergroot je je kennis over het onderwerp dankzij een boeiende presentatie van Dr. Gerine Lodder. Daarna delen twee jongeren hun persoonlijke ervaring met eenzaamheid. Vervolgens vertelt Susan de Vries hoe organisaties eenzaamheid bij jongeren effectief kunnen aanpakken. Zij deelt uitdagingen waar beleidsmakers en professionals mee te maken hebben en innovaties die hierbij helpen. Aanmelden kan via deze link.
Mooie voorbeeldprojecten
Je inzetten voor het vergroten van veerkracht dat kunnen projecten zijn die zich richten op verschillende doelgroepen. Vlaardingen kent verschillende mooi projecten, maar in het overzicht hieronder nog een aantal voorbeelden van Rotterdamse projecten.
‘Het Goede Gesprek’is een maatjesproject om bewoners van 55 jaar en ouder in Rotterdam Centrum te ondersteunen op het gebied van zingeving en levensvragen. Op deze vragen is vaak niet zomaar een antwoord te geven. Wel is het is belangrijk hier ruimte voor te geven, waardoor de ander zich gezien weet en weer op verhaal kan komen.
Jonge moeders zijn een risicogroep als het gaat om schulden, armoede en schooluitval. Het perspectief is bij het niet afronden van een goede opleiding ook nog dat het vinden van betaald werk niet of moeilijk lukt. Daarop heeft Stichting Steunpunt Studerende Moeders het Smart Mama Coachprogramma ontwikkeld. Het is een blended learning programma (combinatie van online leren en contactonderwijs) waarin maandelijkse groepsgewijze themagerichte workshops gecombineerd worden met groeps- en individuele coachopdrachten en 24/7 begeleiding (e-coaching).
Het Wijkpastoraat Rotterdam West speelt van nature al jaren een rol in de strijd tegen eenzaamheid in het westen van Rotterdam. Met dit project wordt er een extra inspanning verricht. Het inzicht is ontstaan dat het Wijkpastoraat een unieke positie inneemt als het gaat om het benaderen van de problematiek rond eenzaamheid. Het Wijkpastoraat is de verbindende schakel tussen de informele en formele zorg die zich bezig houdt met eenzaamheid.
Met het project ‘Gezinnen verbinden en versterken in Rotterdam Lombardijen’worden gezinnen die geen of een klein netwerk en het moeilijk vinden de stap naar hulp te zetten, gevonden en geholpen. Steunfiguren worden gezocht en gezinnen worden waar mogelijk verbonden met laagdrempelige activiteiten zoals taalles, lunch, formulierenspreekuur.
Overzicht van fondsen
Projecten opzetten, daar heb je vaak financiële middelen voor nodig. Hieronder een viertal fondsen die projecten op het gebied van Veerkracht financieel ondersteunen.
Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. steunt maatschappelijke projecten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.
Het DeltaPORT Donatiefonds is ondergebracht in een gezamenlijke stichting waarin Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs participeren. Met het fonds onderstreept het haven- en industriële bedrijfsleven haar maatschappelijke betrokkenheid: door het verstrekken van geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk welke actief zijn op het gebied van cultuur, welzijn, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied.
Het Oranje Fonds werkt aan een samenleving waar niemand er alleen voor staat. Het Oranje Fonds is er voor iedereen die iets voor een ander wil doen.
Het VSB fonds steunt onder andere sociale initiatieven waarbij mensen zich ontwikkelen, elkaar helpen en versterken.