Informatie
Kennisbank
Informatie over het oprichten van een organisatie, communicatie met je (collega) vrijwilligers, jongeren aantrekken, evenementen organiseren, fondsenwerving, vrijwilligers werven, wet- en regelgeving, besturen, verzekeren of wat er ook allemaal komt kijken bij vrijwillige inzet, vind je in de KLiK kennisbank.
De kennisbank wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie die relevant is voor jou als vrijwilliger of voor jouw organisatie of initiatief. Ontbreekt er volgens jou iets in de kennisbank? Geef het dan aan ons door via de mail.
- Handboek Vrijwillige Inzet
Het handboek ‘Vrijwillige inzet’ geeft je handvatten, tips en nuttige informatie. Deze helpen je om de inzet van vrijwilligers voor organisaties zo soepel mogelijk te laten verlopen én volgens de huidige wet- en regelgeving. Of je nu werkt voor een wijkcentrum, zorginstelling of sportvereniging. Er komt best wat bij kijken als je fondsen wilt werven, een vrijwilligersbeleid wilt opzetten of duidelijk wilt communiceren om je doelen te bereiken. Het handboek geeft je antwoord op allerlei vragen rondom vrijwillige inzet.
Heb je hulp nodig of andere vragen over de tool? Neem contact met ons op.
- Wervingstool : voor een succesvolle wervingsactie
Stel je hebt een leuke activiteit bedacht en zoekt hiervoor vrijwilligers. Hoe bereik je dan de juiste mensen voor jouw activiteit? In deze tool nemen we je stap voor stap mee om een succesvolle wervingsactie op te zetten en leren we je een pakkende advertentie en vacature te schrijven die aansluit op je doelgroep. Iedere doelgroep is namelijk uniek en heeft zijn eigen manier van communiceren.
Heb je hulp nodig of andere vragen over de tool? Neem contact met ons op.
- MeerWaardeTool
Een tool die je helpt om de zichtbaarheid van je maatschappelijke waarde te vergroten.
Deze door KLiK en Movisie ontwikkelde tool helpt om de zichtbaarheid van je maatschappelijke waarde te vergroten. De uitkomsten kun je inzetten om de buitenwereld te laten zien hoe waardevol vrijwilligerswerk voor jouw organisatie is. Belangrijk in de werving van nieuwe vrijwilligers of bijvoorbeeld bij het aanvragen van financiering.
Met dit instrument dagen we je uit om:
- Het hogere doel van je organisatie (waarom zijn we hier?) concreet te krijgen
- Helder te maken hoe de organisatie het hogere doel bereikt (jullie meerwaarde);
- De activiteiten te beschrijven die de organisatie die de organisatie uitvoert om dit hogere doel te bereiken;
- Op effectievere wijze je organisatie te profileren
De meerwaardetool brengt met behulp van een 'routekaart' de maatschappelijke waarde van vrijwillige inzet (voor jouw organisatie) in beeld vanuit vier niveaus:
- De waarde voor de vrijwilliger zelf
- De waarde voor de ontvanger van het vrijwilligerswerk
- De waarde voor de organisatie
- De waarde voor de gemeenschap
Ga aan de slag met de tool en bepaal je meerwaarde. Heb je hulp nodig of heb je andere vragen over de tool? Neem dan contact met ons op.
- Ondek Je Talent spel
Het spel 'Ontdek je Talent' is een jongerentalentenspel dat o.a. gebruikt kan worden als voorbereiding op maatschappelijke stage of vrijwilligerswerk.
Uitgangspunt van het spel is het ontdekken van talenten én ontdekken hoe je deze talenten kan gebruiken bij vrijwilligerswerk of maatschappelijke stage.
Spelers bepalen eerst wat hun talenten en interesses zijn. Daarna kiezen ze activiteiten die ze zouden kunnen doen. Hun eigen talenten zijn hierbij richtinggevend. Afhankelijk van de beschikbare tijd en behoefte kan er zelf worden gekozen in welke vorm het spel wordt gespeeld. Het kan individueel, in groepjes of klassikaal.
Het spel is gratis te downloaden en te printen. Maar het is ook te leen bij KLiK Vrijwilligers. Neem hiervoor contact op via het contactformulier.
Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:
- 1 handleiding, 12 pagina's A4 (enkelzijdig of dubbelzijdig printen)
- 16 talentkaarten met activiteiten, A4 (enkelzijdig printen en dubbelvouwen naar A5)
- 4 talentformulieren op een A4 (enkelzijdig printen en uitknippen)
- 161 kaarten op 38 pagina's A4 (dubbelzijdig printen op dik papier.
Raadpleeg de handleiding voor verdere informatie over het zelf printen van het spel.
- VNG Vrijwilligersverzekering
Vrijwilligers doen belangrijk werk voor een ander zonder tegenprestatie te verlangen. Daarom is het belangrijk dat juist deze groep mensen goed verzekerd is. De gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben daarom de VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. Daarmee zijn in 1 keer alle vrijwilligers en mantelzorgers in de die genoemde gemeenten verzekerd tegen de meest voorkomende schades.
De VNG Vrijwilligersverzekering verzekert binnen Europa vrijwilligers en mantelzorgers die werken in of vanuit Nederland. Maar ook maatschappelijke stages van scholieren en vrijwilligerswerk als gemeentelijke tegenprestatie.
Lees in de brochure meer over wat er onder de begrippen vrijwilliger, mantelzorger en maatschappelijke stagiair valt.
Zo meldt u schade:
- controleer of de schade te melden is bij een eigen verzekering of een verzekering van de organisatie.
- download het schadeformulier en vul dit duidelijk leesbaar in. Scan het formulier en mail het naar de KLiK vestiging in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam waar de vrijwilligersorganisatie onder valt. Of geef het af bij deze KLiK vestiging in één van de genoemde gemeenten.
- de gemeente meldt de schade bij Centraal Beheer.
- de schadebehandelaar van Centraal Beheer neemt de schademelding in behandeling.
schadeaangifteformulier-vng-vrijwilligerspolis
brochure-vng-vrijwilligersverzekering
Meer informatie over de voorwaarden van de vrijwilligersverzekering vindt u op deze informatiepagina van Centraal Beheer.
- Sociale Veiligheid - Preventief beleid tegen ongewenst gedrag
Grensoverschrijdend gedrag. Het komt helaas overal voor. Dus ook binnen vrijwilligersorganisaties. Tussen vrijwilligers en deelnemers maar ook tussen deelnemers onderling. Toch willen we er alles aan doen om dit te voorkomen.
Op deze pagina vind je informatie wat jij als vrijwilligerscoordinator of bestuurder van een organisatie kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, maar ook wat je kunt doen als het toch gebeurt.
- Handleiding gebruik Organisatie Account KLiK
Een organisatie-account op KLiK Vrijwilligers.nl biedt verschillende mogelijkheden:
- Vacature plaatsen en eenvoudig beheren.
- Training plaatsen en beheren (op de vrijwilligersacademie).
- Vrijwilligers zoeken die hun profiel op de website hebben geplaatst, zodat organisaties hen kunnen benaderen
Lees in deze praktische handleiding hoe het organisatie-account werkt.
- Themapagina (Vrijwilligers)organisaties en corona
Op deze pagina hebben we (praktische) informatie voor je op een rij gezet die kan helpen een weg te vinden in het ‘nieuwe normaal’ van je organisatie of initiatief.
- Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
Bestuurswerk is nuttig en nodig. Veel mensen zetten zich – vaak vrijwillig – in voor hun vereniging of stichting. Daarom is het belangrijk dat de vereniging of stichting het bestuur en toezicht op orde heeft en voldoet aan de wet.
Alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Het verplicht je om over een aantal bestuurszaken (nogmaals) goed na te denken. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen de stichting of vereniging.
Hieronder kunt u een webinar terugkijken die 21 april 2021 is georganiseerd door KLiK Vrijwilligers. Mr. Lars Hooning, expert op het gebied van wet- en regelgeving voor besturen van stichtingen en verenigingen geeft in de webinar een toelichting op de WBTR.
Voor aanvullende informatie over de WBTR willen we u ook nog wijzen op een checklist die het NOV ( Nederlandse organisaties voor vrijwilligerswerk) ontwikkeld heeft. Daarin wordt trouwens ook verwezen naar een stappenplan van de site www.WBTR.nl een samenwerkingsinitiatief van verschillende koepelorganisaties waar u eventueel ook gebruik van kunt maken (al is dat wel tegen een kleine financiële bijdrage).
Natuurlijk kunt u, met vragen over de WBTR, ook contact opnemen met één van de consulenten van KLiK.