Naar main content

De juiste KLiK!

Nieuws

Taalvrijwilligerswerk! Iets voor jou?

7 september 2020

In het kader van de week van het lezen en schrijven (7 -13 september) speciale aandacht voor Taalvrijwilligerswerk!

Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als taalvrijwilliger kan je hier een erg belangrijke bijdrage aan leveren.Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk.  Daarom zijn er ook in Vlaardingen organisaties die volwassenen en kinderen enthousiast krijgen voor taal en hen helpen om beter te lezen en schrijven en spreken.

Wat is een taalvrijwilliger?

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van een of meerdere basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje. Maar ook een leuk voorleesproject behoort tot de mogelijkheden.

Via vrijwilligersorganisatie

Hoe werken als vrijwilliger er inhoudelijk uitziet? Dat hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat. Als taalvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een (vrijwilligers)organisatie zoals bijvoorbeeld de Bibliotheek, de Voorleesexpress of Vluchtelingenwerk. Maar ook organisaties als het Zonnehuis hebben mogelijkheden om met taal aan de slag te gaan.

De organisaties hebben elk hun eigen werkwijze. Sommige richten zich bijvoorbeeld op lezen en schrijven en andere op digitale vaardigheden. Ook zijn er verschillen in achtergrond van de deelnemers: zo zijn er organisaties die zich vooral richten op deelnemers met Nederlands als moedertaal (NT1), andere richten zich meer op deelnemers met Nederlands als tweede taal (NT2).  Vaak krijg je vanuit de organisatie een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer of groepje het best kunt begeleiden

 

Taalvrijwilliger, iets voor jou?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven of omgaan met de computer. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is Taalvrijwilliger worden misschien iets voor jou!

Check hieronder de mogelijkheden:

Bibliotheek de Plataan

Taalmaatje

Lees jij mee

Online taalmaatje 

 

Zonnehuis

Taalmaatje gezocht

 

Voorleesexpress

Coordinator Voorleesexpress

Voorlezer voorleesexpress


Boekfiets

Word vrijwilliger bij de boekfiets


Stichting Aanzet

Assistent Taallessen


Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland

Vluchtelingenwerk zoekt taalcoach

Taalvrijwilliger Taalcentrum


 

Help je netwerk en deel

Terug naar overzicht

Voordelen KLiK account

  • Kom gratis en eenvoudig in contact met organisaties
  • Blijf op de hoogte van nieuws en nieuwe vacatures
  • Schrijf je gemakkelijk in voor onze trainingen