Naar main content

De juiste KLiK!

Nieuws

Grenzen stellen

12 maart 2019

Je herkent het vast wel, op je vrijwilligerswerk vragen ze je weer om een dienst van een collega over te nemen of ze organiseren een activiteit en kunnen (jouw) extra handjes goed gebruiken. Ze vragen je omdat ze op je kunnen rekenen, je altijd zo enthousiast en vrolijk bent en de mensen nooit in de kou laat staan. Dat klopt ook allemaal en je merkt regelmatig dat je 'ja' zegt terwijl je eigenlijk liever 'nee' had gezegd, maar je wilt de ander niet teleurstellen want ze zitten al zo om vrijwilligers verlegen.

Regelmatig horen wij bij KLiK dat vrijwilligers het nog niet gemakkelijk vinden om 'nee' te zeggen tegen extra werk. Ze geven aan dat ze echt niet te beroerd zijn om eens iets extra's te doen en merken dat zij wel heel vaak gevraagd worden en andere collega vrijwilligers minder. Het vrijwilligerswerk begint meer een belasting te worden dan met plezier dingen voor een ander doen. Dat is natuurlijk hartstikke jammer want je vindt de oorspronkelijke vrijwilligersrol juist zo leuk om uit te voeren. 

Waarom vragen ze het nu altijd aan jou en niet een keer aan een ander? Zij snappen toch ook wel dat je er niet altijd zin in hebt om weer extra te werken? Het vervelende van dit soort situaties is dat jij hier zelf 50% een aandeel in hebt. Het mooie hiervan is, dat je er dus ook invloed op hebt.

Uiteraard kunnen ze het een ander vragen, maar bij jou halen ze minder bakzeil want jij zegt meestal 'ja' en verzet soms zelfs een afspraak. Op jou kunnen ze bouwen. En het lastige is, dat ze nog gelijk hebben ook. Je zegt inderdaad meestal 'ja' of verzet een afspraak tenzij je écht vindt dat je een goede reden hebt (bezoek aan een arts bijvoorbeeld, terwijl een boek lezen of op pad met een vriendin ook een goede reden is). Je vindt het lastig om de ander teleur te stellen of voelt je schuldig als je vrijwilligerswerk geen mensen kan vinden voor hun activiteit. Jij blust het brandje terwijl je helemaal niet de brandweer bent. En je eigen vuurtje brandt zo misschien langzaam op.

Wat kun je doen?

Het klinkt heel simpel en dat is het niet voor je, maar 'nee' zeggen is echt de enige oplossing. Het is heel flauw als dat ons enige antwoord zou zijn want dat is nu juist wat je nog niet kunt.  Wij vertellen je welke stappen je kunt nemen om je eigen grenzen te bewaken en 'nee' te zeggen zonder je schuldig te voelen.

Stap 1. Geef niet direct antwoord op de vraag

Zeg dat je er even over wilt nadenken en dat je er binnenkort op terugkomt. Je geeft jezelf wat tijd om na te gaan of je dit echt wilt doen.

Stap 2. Luister goed naar jezelf

Om erachter te komen wat je echt wilt, is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Stel jezelf eens hardop de vraag 'wat wil ik?' en als er nog niet direct een antwoord opkomt, laat de vraag dan zijn werk doen. Het antwoord komt echt en luister daar dan naar.

Stap 3. Jij bent niet verantwoordelijk

De valkuil van veel vrijwilligers is dat zij een boel verantwoordelijkheid op hun schouders nemen, wat helemaal niet hun verantwoordelijkheid is. Als er nog niet voldoende vrijwilligers zijn voor een activiteit dan heb je wellicht de neiging om toch in te springen, terwijl er op je werk ook nog andere mogelijkheden onderzocht kunnen worden. Daarover kun je bijvoorbeeld wel meedenken en je hoeft het niet op te lossen.

Stap 4. Zeg dat je aan het oefenen bent

Leg uit dat je beter voor jezelf wilt zorgen door meer te luisteren naar wat je echt wilt. Dat je minder makkelijk 'nee'  zegt en aan het oefenen bent om 'nee' te zeggen als je iets niet wilt. Je omgeving is het waarschijnlijk niet van je gewend en moet hier ook aan wennen. 

Stap 5. 'Nee' is ook een antwoord

Als je beter in het snotje hebt dat je niet direct hoeft te antwoorden, dat je beter weet wat je echt wilt en begrijpt dat je niet verantwoordelijk bent voor andermans 'problemen' dan merk je dat het gemakkelijker voor je wordt om 'nee' te zeggen zonder je schuldig te voelen. Je kunt je overigens best eens afvragen waarom de ander überhaupt zou willen dat je iets tegen je zin in doet.

En als mensen teleurgesteld zijn omdat je 'nee' zegt tegen extra vrijwilligerswerk dan is dat gevoel van de ander helemaal ok... en niet jouw verantwoordelijkheid om dat gevoel te veranderen ;) Blijf jezelf trouw!

Wil je, in april, leren hoe je je grenzen kunt aangeven zonder je schuldig te voelen? Schrijf je dan in voor de training 'Grenzen stellen'  In deze training leer je hoe je je eigen grenzen herkent en hoe je ze kunt bewaken zonder je schuldig te voelen.

Wij wensen je bewuste 'ja's' toe hopen dat je geniet van al het goede om je heen.

Kijk eens op onze website voor nog meer aansprekende trainingen of cursussen die je deskundigheid verder kunnen vergroten.

Help je netwerk en deel

Terug naar overzicht

Wil je je inschrijven als vrijwilliger en heb je nog vragen?

Maak een afspraak

Voordelen KLiK account

  • Kom gratis en eenvoudig in contact met organisaties
  • Blijf op de hoogte van nieuws en nieuwe vacatures
  • Schrijf je gemakkelijk in voor onze trainingen