Naar main content

Leren is leuk!

Academie

Let op, deze training is momenteel alleen zichtbaar voor de beheerders.

Training tot vertrouwenscontactpersoon dagdeel 1 - online

Training vertrouwenscontactpersoon

Het ontbreken van een luisterend oor of iemand die raad geeft, maakt het moeilijker voor vrijwilligers om ongewenst gedrag te bespreken. Mede hierdoor zien slachtoffers er vaak van af hun klacht te melden en blijven ongewenste en onveilige situaties voortbestaan. Daarom is het belangrijk om een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen uw organisatie te hebben.

Een VCP is binnen de organisatie het eerste aanspreekpunt. De VCP weet welke mogelijkheden er zijn om hulp te krijgen.

Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht en hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of zij preventiebeleid willen ontwikkelen?

Er wordt ingegaan op de adviezen en de verwijzingen die mogelijk zijn. De training is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend. Al met al een veelzijdige training waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend.

In dagdeel 1 komt vooral theorie aan bod. In dagdeel 2 gaan we vooral aan de slag met casussen. Beide dagdelen moeten zijn afgerond om het certificaat te mogen ontvangen.

Doel

Je leert over wat een vertrouwenscontactpersoon doet, hoe jij als vertrouwenscontactpersoon kan adviseren en hoe je de organisatie kan ondersteunen om preventieve maatregelen te nemen op het gebied van sociale veiligheid.

Goed om te weten

Let op! Dit is geen opleiding tot vertrouwenspersoon. Daarnaast is het handig om al een organisatie te hebben waar je vrijwilligerswerk doet. Ook werkt het goed om in je organisatie draagvlak te hebben voor deze rol als VCP. Heb je vragen of wil je hierover overleggen? Mail even naar [email protected].

Online - De link wordt een week en een dag van te voren opgestuurd.

Voor wie
Deze trainingsdag is voor vrijwilligers en professionals in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam die geen bestuurlijke functie bekleden of eigenaar zijn van hun organisatie. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Laden...
Terug naar alle trainingen
Training tot vertrouwenscontactpersoon dagdeel 1 - online

Training details

Naam:Training tot vertrouwenscontactpersoon dagdeel 1 - online Trainer:Carin van der Hor Doelgroep:Organisaties Startdatum:12 maart 2024 Tijd:09:30 - 13:00 Overige trainingsdata:Dagdeel 2 - 28 maart Bijeenkomsten:1 Locatie:Online Categorie:Werken met vrijwilligers

Uitvoerende organisatie

KLiK Vrijwilligers
Bekijk organisatie

Help je netwerk en deel

Wil je je inschrijven als vrijwilliger en heb je nog vragen?

Maak een afspraak

Voordelen KLiK account

  • Kom gratis en eenvoudig in contact met organisaties
  • Blijf op de hoogte van nieuws en nieuwe vacatures
  • Schrijf je gemakkelijk in voor onze trainingen